Home » Ενδιαφέρουν... » Νέα ανατροπή: Στον αέρα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

Νέα ανατροπή: Στον αέρα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

Καταιγίδα δυσμενών εξελίξεων χωρίς σταματημό, οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας- Δανειστών για το ασφαλιστικό, καθώς καθημερινά βγαίνουν στη δημοσιότητα και νέες εξωπραγματικές απαιτήσεις τους εις βάρος θεμελιωμένων δικαιωμάτων των Ελλήνων.

Με τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας υπό κατάρρευση, τα ταμεία του Κράτους να έχουν στεγνώσει και με εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης να εκκρεμούν, τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα υφίστανται πολλαπλή επίθεση, στα εξής επίπεδα:

Α. Σταδιακή αύξηση ορίων ηλικίας, ακόμα και για αυτούς που έχουν κατοχυρωμένο ή σε ορισμένες περιπτώσεις θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα, ώστε από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου να μην υπάρχει κανείς που να αποχωρεί πριν τα 62.

Στην περίπτωση αυτή καταργείται ο οικογενειακός προγραμματισμός χιλιάδων ασφαλισμένων, οι οποίοι και εξαναγκάζονται σε αναμονή για σύνταξη έως και 15 έτη, οι περισσότεροι εκ των οποίων μη έχοντας πόρους, καθώς είναι ήδη άνεργοι, και χωρίς προοπτική για την εξεύρεση εργασίας με τέτοια ιλιγγιώδη ποσοστά ανεργίας.

Η μεταβατική περίοδος θα περιλαμβάνει αυξήσεις στα ηλικιακά όρια, τόσο για πλήρη, όσο και για μειωμένη συνταξιοδότηση, από τρεις έως δώδεκα μήνες ανά ημερολογιακό έτος, αρχομένων από το 2016, με στόχο σε λίγα έτη από σήμερα, -τα οποία βάσει ενός σεναρίου υπολογίζονται σε 5, βάσει άλλου σεναρίου σε 3- να μην υπάρχει ασφαλισμένος σε καμία, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, κατηγορία ασφαλισμένων, είτε αφορά μητέρα ανηλίκου, είτε εργαζόμενους σε βαρέα και ανθυγιεινά, που να μπορεί να συνταξιοδοτηθεί πριν τα 62 για μειωμένη ή πριν τα 67 για πλήρη.

Β. Αύξηση του ποσοστού του penalty για όσους εξέρχονται της εργασίας τους με μειωμένη σύνταξη. Αυτήν τη στιγμή το penalty ανάλογα με το έτος θεμελίωσης, κυμαίνεται από 4,5% έως 6% στον δημόσιο τομέα και στο 6% στον ιδιωτικό τομέα, για κάθε έτος που απέχει ο αιτών συντάξεως του έτους πλήρους συνταξιοδότησης.

Γ. Κατάργηση του πλαφόν 30% στο ποσοστό μείωσης της σύνταξης. Κάτι τέτοιο θα σημάνει ακόμα μεγαλύτερες απώλειες στα ποσά των συντάξεων, που μπορεί να φτάσει ακόμα και το 50-60% χαμηλότερα έναντι του ποσού για την πλήρη σύνταξη,όσων επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα, οδηγώντας τους ολοφάνερα σε αδιέξοδο.

Δ. Στην ήδη υπολογισμένη μείωση του τακτικού ποσοστού penalty για κάθε έτος που απέχει ο ασφαλισμένος από το ηλικιακό όριο της πλήρους συνταξιοδότησης, θα επιβληθεί επιπρόσθετη επιβάρυνση ύψους 10%.

Ε. Χιλιάδες ασφαλισμένοι του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι έχουν προβεί σε αιτήσεις εξαγοράς πλασματικών ετών, καταβάλλοντας έως και δέκα χιλιάδες ευρώ, κάποιοι εξ αυτών ακόμα και δανειζόμενοι, με αποκλειστικό σκοπό να κλειδώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα σε χαμηλότερα ηλικιακά όρια, με βάση τους όρους και τις προϋποθέσεις, όπως διαμορφώνονται για τα έτη 2010, 2011 και 2012, κινδυνεύουν να χάσουν αυτά τα δικαιώματα που κατοχύρωσαν μέσω των αναγνώρισης πλασματικών ετών.

Με ενδεχόμενη εφαρμογή έστω και ορισμένων αλλαγών από τις ανωτέρω, οι συντάξεις ξεκάθαρα μεταβάλλονται σε επιδόματα, αφαιρώντας από εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες το δικαίωμα στο να λάβουν αυτό που δικαιούνται, μάλλον ό,τι έχει απομείνει από τον κόπο και τον ιδρώτα μιας ζωής.

Η νομοθέτηση τέτοιων ανατροπών στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας θα οδηγήσει ακόμα περισσότερες χιλιάδες συμπολιτών μας στην απόλυτη φτωχοποίηση. Η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να αντισταθεί σθεναρά και να υπερασπιστεί όσα ελάχιστα δικαιώματα έχουν απομείνει στους ασφαλισμένους.

Άλλωστε, και μόνο το υποθετικό σενάριο επιβολής τέτοιου είδους σαρωτικών για τα συνταξιοδοτικά δικαώματα μέτρων, θα οδηγήσει χιλιάδες ασφαλισμένους με θεμελιωμένα δικαιώματα να προβούν άμεσα στην άσκηση των δικαιωμάτων τους, με αποτέλεσμα το ήδη επιβαρυμένο σύστημα να μην αντέξει τον όγκο των αιτήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, όσοι από τους ασφαλισμένους έχουν θεμελιωμένο -προσοχή, όχι κατοχυρωμένο-συνταξιοδοτικό δικαίωμα, δεν έχουν το παραμικρό να φοβούνται, ούτε και θίγονται από κανένα νέο νομοθετικό μέτρο, καμία αύξηση στα ηλικιακά όρια ή κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Έχουν “κλειδώσει” τους όρους, τις προϋποθέσεις και το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησής τους και δεν επηρεάζονται σε τίποτα απολύτως.

Όποιος λοιπόν έχει έγκυρα ενημερωθεί πως έχει θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα και μπορεί να συνταξιοδοτηθεί άμεσα, δεν επηρεάζεται σε κανένα επίπεδο από τις επερχόμενες αλλαγές.
Υπό προϋποθέσεις όμως, το θεμελιωμένο αυτό δικαίωμά του, ενδέχεται να κριθεί απαραίτητο να το ασκήσει εντός του 2015, εάν δεν επιθυμεί να εγκλωβιστεί στη χιονοστοιβάδα των επερχόμενων αλλαγών, με δυσβάσταχτες αυξήσεις στα ηλικιακά όρια. Αυτό θα κριθεί βάσει της διατύπωσης στο οριστικό κείμενο του νομοσχεδίου, όταν αυτό κατατεθεί στη Βουλή.

Οι υποψήφιοι συνταξιούχοι, οφείλουν να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να ενημερώνονται για τα ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα αποκλειστικά από εξειδικευμένους στη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος νομικούς, καθώς οι νομοθετικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα είναι συνεχείς και αδιάκοπες. Η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, σε συνδυασμό με την αναγνώριση ή μη πλασματικών ετών, αναλόγως της κάθε ξεχωριστής περίπτωσης, αποτελεί το κρισιμότερο στάδιο στον ασφαλιστικό βίο του υποψηφίου συνταξιούχου.

Είναι επιβεβλημένο να κινηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, εκμεταλλευόμενος την υπαγωγή του σε θετικές για αυτόν ρυθμίσεις και αποφεύγοντας παράλληλα τις διατάξεις “παγίδες”, ώστε να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τους ευνοϊκότερους για αυτόν όρους και προϋποθέσεις, “κλειδώνοντας” χαμηλότερα ηλικιακά όρια και γλυτώνοντας έως και αρκετά χρόνια πρόσθετης εργασίας.

Και όπως πάντα, όλες οι αλλαγές που θα νομοθετηθούν στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, θα δημοσιεύονται άμεσα στον παρόντα ιστότοπο, με σκοπό την έγκυρη και ταχύτατη ενημέρωση όλων των ασφαλισμένων.

Δημήτριος Κ. Νούσκας
Δικηγόρος-Εργατολόγος